Jerusalem våld sätter dämpare på jul i Betlehem

Jerusalem våld sätter dämpare på jul i Betlehem

BETHLEHEM, Västbanken (AP) Det var en dämpad julafton i Jesu historiska födelseplats på söndag, med andar dämpad av det senaste våldet som drevs av president Donald Trumps erkännande av närliggande Jerusalem som Israels huvudstad.

Crowds var tunnare än tidigare år, med besökare avskräckta av konflikter som har brutit ut de senaste veckorna mellan palestinska demonstranter och israeliska styrkor. Även om det inte fanns någon våldssöndag, skal palestinska tjänstemän tillbaka festen i protest. Kallt väder, och en regnig prognos som också vägdes på semesterjubileumet.

Claire Degout, en turist från Frankrike, sade att hon inte skulle tillåta Trumps uttalande, som har brutit palestinierna och drabbat utbredd internationell opposition, påverkar hennes beslut att fira jul i det heliga landet.

‘En mans beslut kan inte påverka hela det heliga landet,’ sade hon. politik den 6 december genom att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad och säga att han skulle flytta den amerikanska ambassaden till den heliga staden.

Trump sade att flytten bara erkänner det faktum att Jerusalem redan fungerar som Israels huvudstad och att han inte föregriper förhandlingar om stadens slutgiltiga gränser. Men palestinier, som söker israeliska bifogade östra Gå Ner I Vikt Snabbt Jerusalem som deras huvudstad, såg deklarationen som orättvist sidospår med Israel. Generalförsamlingen röstade överväldigande för att avvisa Trumps beslut.

Meddelandet utlöste veckor av oro på Västbanken och Gazaremsan, inklusive nära dagliga konflikter i Betlehem, som ligger strax söder om Jerusalem.

Vid midafternoon hade hundratals människor samlats i Manger Square nära stadens huvudsakliga jul för fester, hälsade med säckpipa som spelade unga palestinska marchband och scout trupper. Medföljande dekorationerna var en stor banner som protesterade mot Trumps Jerusalem-deklaration.

Betlehems borgmästare, Anton Salman, sa att fester var tonade ner på grund av ilska över Trumps beslut.

‘Vi bestämde oss för att begränsa julkvällen till de religiösa ritualerna som ett uttryck för avslag och ilska och sympati med offren som föll i de senaste protesterna,’ sa han.

Bredvid torget var en affisch som läste ‘Manger Square appeal’ och ‘handsoffjerusalem.’

‘Vi vill visa folket att vi är människor som förtjänar livet, förtjänar vår frihet, förtjänar Gå Ner I Vikt Snabbt Piller vårt oberoende, förtjänar Jerusalem som vår huvudstad’, sade han.

Rev. Msgr. Pierbattista Pizzaballa, den apostoliska förvaltaren av Jerusalem, den högsta romersk-katolska prästkyrkan i det heliga landet, korsades genom en israelisk militär kontrollpunkt för att komma in i Betlehem från Jerusalem. Hans svarta limousine eskorterades Går Man Ner I Vikt av en grupp män på motorcyklar, varav några hade röda Santa hattar.

‘Jag sa redan budskapet. Nu är det dags att njuta’, sa han. ‘Vi som kristna kommer vi att njuta av trots alla svårigheter vi har. God Jul.’