Jerusalemskiftet väger stort

Jerusalemskiftet väger stort

BETHLEHEM, palestinska territorier President Donald Trump erkännande av Jerusalem som Israels huvudstad väcker stort på julfestivaler i år i Jesu traditionella födelseplats.

Vissa matleverantörer, säljare av semesterpynt och en ledande hotellägare i bibliska Betlehem säger palestinska protester, utlöst av det som många här ser som en provocerande uppvisning av pro-Israel-bias, har skadat sin julaffär.

Ändå erbjuder Bethlehem ett stadium för en palestinsk republikation: banderoller som förkunnar Jerusalem som den eviga huvudstaden i Palestina har drapats över fasader på Manger Square som bakgrund för jul-tv-sändningar till en global publik.

Den israeliska palestinska konflikten känns starkt kanske mer än så till jul i Betlehem, bara några kilometer söder om det omtvistade Jerusalem.

Israels Västbankens separationsbarriär skär ner i Betlehem och ett segment av det har blivit en turistmagnet i sig. Dess cementplattor är täckta med verk av internationella graffiti artister som Banksy och pro-palestinska slogans kvar av besökare.

Medan palestinier försöker dra uppmärksamheten mot barriären när utlänningar häller in för jul, har Trump-polisskiftet på Jerusalem för två veckor sedan blivit det dominerande temat i år. Det strider mot en internationell konsensus att stadens öde bör bestämmas i förhandlingar. Israels bifogade östra Jerusalem rymmer stora muslimska, judiska och kristna helgedomar, och palestinier söker det som en framtida huvudstad.

Trump deklaration utlöste konflikter i de palestinska territorierna mellan stenkastare och israeliska soldater som avfyrade tårgas, gummikulor och levande ammunition. Åtta palestinier Viktminskning Tabletter dödades av israelisk eld, mest på Gaza-gränsen, och poängen blev sårad.

I Betlehem kände utfallet omedelbart. pivot på Jerusalem. Snub kom som Abbas skiftas från samarbete med USA för att avvisa Washington som en Mideast-mäklare.

Under tiden stängdes Betlehem flaggskepps lyxhotell, 250-bädds Jacir-palatset på grund av täta närliggande konflikter.

Chef Marwan Kittani sa att hotellet hade varit fullbokad till jul, men att han nu bedömer dag för dag om han kan öppna igen.

Palestinska aktivister har begärt fler protester.

På Manger Square, bredvid födelsekyrkan, byggd över Jesu traditionella födelsekrott, skyllde några köpmän Trump för en droppe i affärer.

Två souvenirbutiker som säljer nativity scener och träddekorationer snidade från olivträ sa att de hade haft några kunder vid tidigt eftermiddag.

Mahmoud Salahat, som säljer granatäpplejuice på torget, sa att hans huvudsakliga inkomstkälla palestinska medborgare i Israel stannat i stor utsträckning från Betlehem under de senaste två veckorna, som uppenbarligen fruktade problem på vägarna.

Palestinska tjänstemän tog en mer positiv uppfattning.

Julperioden lockar ett banerår för turismen i de palestinska territorierna, med 2,7 miljoner besökare år 2017, jämfört med 2,3 miljoner år 2016, sade Gå Ner ett Kilo I Veckan turistministeriet Jiries Qumsieh. Trots vissa avbokningar var Betlehem 4000 hotellrum mer än 90 procent bokade till jul, sa han.

Jul erbjuder också ett årligt tillfälle för Abbas till domstol internationell sympati för långvariga palestinska krav på statehood på Västbanken, Gazaremsan och östra Jerusalem, landar israel som fångades 1967. Abbas-rival Hamas, en islamisk militantgrupp som dominerar Gaza, söker en stat i hela det historiska Palestina, inklusive vad som nu är Israel.

Största delen av palestinierna är muslimer, men Abbas som den sena Yasser Arafat före honom värderar nära band med den kristna minoriteten, som regelbundet deltar på julafton på födelsekyrkan, som sänds live.

I år kommer tv-inspelningar sannolikt att visa två stora banderoller som hänger från tak på Manger Square, läser: kommer alltid att vara den eviga huvudstaden i Palestina. planerar också att cirkulera en framställan till julbesökare till stöd för palestinska påståenden till Jerusalem och distribuera klistermärken som läser: (hjärta) Jerusalem, huvudstaden i Palestina, sade arrangören Munther Amira.

Tidigare i veckan samlades två dussintals demonstranter i närheten av torget med höga julstjärnor, innehöll vita ljus och bilder av Pence och Jason Greenblatt, en medlem av Trump Mideast-laget.

välkomnar fredens budbärare, inte krigets budbärare, läs bildtexten under bilderna.

Protesterna höll ljusen på bilderna och brände dem. politik, inte det amerikanska folket.

Vissa turister verkar bafflade av politiken och är huvudsakligen dras till basilikan Nativity, för närvarande under renovering och delvis täckt av byggnadsställningar.

Tyska pilgrimen Ludmilla Trifl sa att hon reserverar dom eftersom hon inte vet tillräckligt om konflikten.

Separationsbarriären vid ingången till Betlehem ser inte bra ut, sade hon och tillade att hon också hörde den beskrivas som en säkerhetsåtgärd. Israel säger att barriären är att hålla ut palestinska militanter, medan palestinierna kallar det en landskamp.

Längs barriären har en annan typ av turism uppstått.

Området kring Walled Off Hotel, ett Banksy-länkt pensionat som öppnade i mars, har blivit ett centrum för politisk gatukonst. En senare väggbit som sagts ha skapats av Banksy visar två änglar, en Går Man Ner I Vikt med en krångel, på vardera sidan av ett mellanrum mellan cementplattor, var och en försöker att bredda öppningen.