Jessica Mauboy för att få sin erfarenhet till scenen för Australien 2018

Jessica Mauboy för att få sin erfarenhet till scenen för Australien 2018

Australiens Eurovision-hjärnans förtroende har gått tillbaka till början för nationens nästa spricka vid låtkonkurrensen.

I Jessica Mauboy har SBS valt utövare som först representerade Australien vid Eurovision Song Contest (ESC) 2014, trots att hon var en intervallupplaga i en semifinal snarare än en tävlande i tävlingen.

Vid den tiden avbröt hennes prestanda mer än 30 år av tävlingen som sändes i Australien, och ett växande antal fans, inte bara de vars bakgrund var från ett land som tävlade i Eurovision.

Guy Sebastian var Australiens första formella aktör år 2015. Han kom femte och följdes av Dami Im som avslutade andra i 2016 och Isaiah Firebrace, som kom nionde i Ukraina förra året.

Det finns ett intressant balans i Australiens närvaro vid Eurovision, med några européer och kanske några lokalbefolkningar undrar varför i landet konkurrerar det här landet på Viktminskning Tabletter en europeisk låtkonkurrens.

Men det här är verkligen en röd sill. Nationer som Israel, Marocko, Turkiet, Ryssland, Georgien och Azerbajdzjan, som antingen är helt eller delvis utanför gränserna i Europa, har alla tävlat i tävlingen.

Det har ännu inte gjorts ett samtal om en permanent plats för Australien i Eurovision, även om det talas att den grupp som ansvarar för sådana beslut kan diskutera Australiens ESC-framtid i det nya året.

Jessica Mauboy utträder vid Eurovision 2014

Med tanke på bristen på permanent status och förväntningarna hos australiensiska fans är trycket på lokala arrangörer att välja rätt artist och rätt sång för att behålla landets utmärkta Gå Ner ett Kilo I Veckan rekord.

Valet av Mauboy signalerar en återgång till en etablerad stjärna liknande valet av Guy Sebastian för Australiens första officiella inträde 2015 efter en relativ nykomling i Isaiah Firebrace förra året.

Mauboy, som började för 11 år sedan på australiensisk idol, har byggt en solid musikalisk karriär utanför sin Eurovision-historia, som säljer väl över två miljoner singlar och album i Australien.

Vid tidpunkten för hennes första Gå Ner ett Kilo I Veckan Eurovision-uppträdande var några kritiska på hennes sång och sången Sea of ​​Flags.

Isaiah Firebrance på Eurovision

Trots det var hennes debut generellt väl mottagen, och hennes erfarenhet på det stora Eurovision-steget kommer att stå henne bra i tävlingen nästa maj.

Med Mauboys val kvarstår länken med Sony Music, och alla av de utövande som representerat Australien har blivit tecknade på musikmärket.

SBS kommer sannolikt att avslöja Mauboys sång för Eurovision någon gång tidigt nästa år före tävlingen i Lissabon från 9 maj till 13 (AEDT).

Portugals Eurovision seger tidigt i år, av Salvador Sobral som sjöng Amar Pelois Dois, visade att du inte nödvändigtvis behöver ett snyggt produktionsnummer med fyrverkerier och kostym avslöjar för att vinna tävlingen.

Om den rätta låten kan hittas för att passa hennes personlighet och röst, är Mauboy väl kapabel att matcha eller kanske till och med bättre Dami Ims resultat från 2016.