SAS räddning slutar Iran ambassad belägring

SAS räddning slutar Iran ambassad belägring

Mer än 30 maskerade trupper stormade ambassadbyggnaden från balkongen och fram- och bakdörrarna kastade granater genom fönstren.

Skrik hördes från insidan av byggnaden och omkring 15 minuter senare kom gisslan fram och blev eskorterad av Scotland Yard-polisen för att vänta ambulanser.

De flesta av deras gisslan var andra iranier men inkluderade även ambassadvakten PC Trevor Lock, BBC-ljudman Sim Harris, BBC-nyhetsorganisatören Chris Cramer och turister som hade slutat med att samla visum.

Fyra av fångarna inklusive Mr Cramer släpptes under den senaste veckan av medicinska skäl.

Beväpnarna tillhörde Går Man Ner I Vikt en dissident iransk grupp i motsats till Ayatollah Khomeini, den religiösa ledaren som kom till makten förra året.

De ville ha frigjort 91 politiska fångar i Iran och ett flygplan för att ta dem och gisslan från Storbritannien.

Hemsekreteraren William Whitelaw beordrade attacken på sjätte dagen av belägringen efter att beväpnarna sköt död iransk press bifogar Abbas Lavasani och dumpade sin kropp utanför byggnaden.

Tala genom PC Lock som förmedlade kraven från ett ambassadfönster till polisens på marken, hotade de då att döda resten av gisslan och spränga ambassaden om deras krav inte var uppfyllda.

Den iranska regeringen godkände Viktminskning Tabletter användningen av våld och president Bani Sadr tillkännagav SAS raid som en seger. I en sändning sa han: ‘Vi övergav inte, vi blev segrande.’

Statsministern Margaret Thatcher har besökt SAS-kasernerna i Kensington för att gratulera trupperna på ett framgångsrikt uppdrag, kodenamed Operation Nimrod.

Det framkom senare att under SAS-razzinet hade Trevor Lock tackat ledaren för skyttarna som kallades Salim och räddade livet för en SAS-soldat. Han tilldelades George Medal för sina handlingar.

Den utmärkta publicitet som gjordes av händelsernas oöverträffade live-tv täckte säkerheten för SAS regiments framtid. Det hade tidigare hotats av upplösning.

Den överlevande skytten, Fowzi Nejad, dömdes till fängelse i livet nio månader senare.

Hans medarbetare hade motsatt Ayatollah Khomeini och krävde frihet för den sydliga iranska provinsen Khuzestan. Men deras sak glöms snart när krig bröt ut mellan Iran och Irak i slutet av 1980 en konflikt som varade åtta år.

Även om Iran hade stött på SAS-razzin tog det ungefär 13 år för ett ömsesidigt kompensationspaket som man skulle komma överens om, varför Går Man Ner I Vikt den brittiska regeringen betalade för den skada som gjordes mot den iranska ambassaden och Iran reparerade den brittiska ambassaden i Teheran som skadades under 1979 års revolution.