Drottning mor dör

Drottning mor dör

Det kom sex veckor efter hennes sista offentliga utseende, vid begravningen av hennes dotter Princess Margaret.

Prins Charles sägs vara ‘förödad’, medan Storbritanniens premiärminister Tony Blair ledde till hyllning genom att säga drottningmodern hade varit en symbol för Storbritanniens ‘anständighet och mod’.

Drottningmorskans brorsdotter, Margaret Rhodes, som var med henne när hon dog, sa: ‘Det var ett väldigt rörligt och väldigt sorgligt ögonblick, men lyckligtvis var det lugnt.’

Medlemmar av allmänheten har lämnat buketter av blommor vid portarna till Buckingham Palace och andra kungliga bostäder.

Drottningmoderns kista förväntas flyttas till Kungliga Kapellet av All Saints i Windsor Great Park på söndag eftermiddag.

En period av familjen sorg kommer att följa innan kistan flyttas till Westminster Hall i centrala London, så allmänheten kan betala deras respekt i ett drag som inte ses sedan Sir Winston Churchills död 1965.

Officiella kondolensböcker öppnas på söndagen, på St James ‘Palace i London, Sandringham House i Norfolk och Holyroodhouse Palace i Edinburgh.

De förväntas vara öppna fram till dagen innan ‘ceremoniella begravningen’ hålls på Westminster Abbey.

Drottningen och andra medlemmar av kungen

Familjen kommer inte att delta på påsk tjänst som planerat på St George’s Chapel, Windsor, på söndagen och kommer istället att delta i en privat tjänst.

Det rapporteras att prinsessan Margaret s aska kommer att vara inblandad med drottningmoderns kista, i George VI Memorial Chapel i Windsor.

En talesman för prins Charles, som är på skidsemester i Schweiz, sa: ‘Han var helt förödad av nyheterna.’

Han kommer att lämna Schweiz med prinsarna William och Harry på söndag morgon och kommer direkt till Windsor.

Hertigen av York, som också var utomlands, fick höra nyheterna i Barbados där han

var på semester med sin ex fru, hertiginnan av York och deras barn.

Andra medlemmar av den kungliga familjen är redan i Windsor och har anlänt till den traditionella påsken.

Vid sidan av drottningen är prinsessan Royal, hennes man Timothy Laurence och hennes två barn Zara och Peter och Earl och Grevinnan av Wessex.

Hyllningar har hällt in från världsledare, politiker från alla parter, vänner, tidigare anställda, välgörenhetsorganisationer, den sportande världen, särskilt hästkapplöpning och Commonwealth.