Du menar att du inte är på semester ännu

Du menar att du inte är på semester ännu

Om den här artikeln är av intresse för tonåringar i Estland eller Lettland, kommer det bara att ge dem en chans att känna sig verkligen smug eftersom deras skolor redan är stängda för sommarsemestern.

De kanske tittar på det här på sina mobiler på en strand någonstans, bara för att få en viss känsla av tillfredsställelse att de inte står fast på att läsa någonting ännu dullare i engelska lektioner.

Tyskland har en sexveckorsavbrott i olika regioner och det betyder att elever i Bayern inte bryts upp till slutet av juli, och börjar en semester som varar fram till mitten av september.

Här kommer sommaren. Tyvärr är en sen start på semestern vanligtvis inget löfte om en sen avkastning. Tvärtom.

De lettiska tonåringarna, som redan bott i sommaruppehållet, stanna i skolan i 13 veckor. Italienarna tuckar in i en stor bit av dolce vita med en 12 till 13 veckors paus.

De friläggande bulgariska grundskoleleverna kommer att vara ute i klassrummet fram till mitten av september.

Finarna har 10 till 11 veckor på sommaren, Island, Portugal, Spanien och Irland har 12 veckor, Norge och Polen cirka åtta veckor.

Längden på en sommarlov tycks vara ett tydligt geografiskt eller kulturellt mönster. Det är inte ett fall i södra europeiska länder som tar akademiska motsvarigheten till en siesta.

Det finns även stora skillnader inom länderna. Delar av Schweiz har kortaste helgdagar, fem veckor, medan andra delar har 10 veckor.

Inom Storbritannien finns det olika mönster. Medan England och Wales fortsätter att studera djupt i juli, har skolor i Skottland tömts i slutet av juni för att återvända i mitten av augusti och i norra Irland avslutas de i början av juli för en två månaders paus.

Rural mythIt är mer om tradition och vad som kommer att förväntas.

Och det handlar inte bara om ett arv från ett jordbruksförflutet. Det har varit långvariga utmaningar att tanken att sommarlov skapades för att låta barn hjälpa till med skörden.

Många 1800-talets statliga skolsystem drivs av krav från en stadsbefolkning, snarare än på landsbygden. I Förenta staterna kom tryck för en längre sommarresa från medelklassfamiljer som vill komma ut ur de ohälsosamma, överhettade städerna.

En annan teori är att skollov följde mönstret från andra institutioner, till exempel universitet, domstolar och privatskolor.

Men finns det något samband mellan längden på sommarlov och prestation i skolan?

Beviset är återigen inkonsekvent. Liechtenstein, med bara en blygsam sex veckors sommaruppehåll, har de högsta matematiska resultaten i Europa, enligt de internationella Pisa-testerna som drivs av Organisationen för ekonomisk samarbete och utveckling (OECD).

Men det bästa i Europa att läsa är ungdomar i Finland och Irland, som har några av de längsta sommarsemestern. Kanske spenderar de tidsläsningen. Finska skolor är borta från början av juni till mitten av augusti och det är ännu längre i Irland, där de är på semester till september.

Om eleverna är tvungna att glömma allt de har lärt sig under en lång sommar, har någon glömt att berätta för det för estonerna, som kombinerar en mycket lång semester med att vara bland de mest framgångsrika i både matematik och läsprov.

Och om långa helgdagar var så dåliga, varför är det att höga privata skolor ofta har fler veckor än sina statsskolor?

Att räkna veckorna OECD har sin egen ganska nyanserade slutsats. Det står att det finns ‘något förhållande mellan den tid studenterna spenderar i och efter skolan och deras prestation’. Men att se över ett antal länder och utbildningssystem finns det inget tydligt mönster.

Det innebär att det går att hjälpa till att spendera mer tid på skolan, men igen kan det inte hjälpa så mycket. Kvaliteten på undervisning och lärande kommer att bli mycket viktigare än kvantiteten.

Naturligtvis är det mer komplicerat än att räkna veckorna på sommaren. Det finns andra helgdagar under skolåret och skoldagens längd kan variera.

Som en mer exakt åtgärd gör OECD jämförelser om det genomsnittliga antalet lektioner i nyckelämnen varje år.