Du måste vara en tidig fågel för att fånga sandkranens migrering

Du måste vara en tidig fågel för att fånga sandkranens migrering

Sandhillkranar har en stående reservation för Platte River i centrala Nebraska varje vår.

För alla andra är det inte för tidigt att reservera en plats på torr mark i närheten. Det går att titta på blinda turer till bok och registreringar för fältresor, högtalare och andra aktiviteter som är inriktade på migreringen av hundratusentals sandkranar och miljoner vattenfåglar under kommande månader.

Det årliga spektret och ljudet av kranar som fyller himlen och flodkanalerna, till och med loafing och matning i våtmarker och kornmarker mellan Grand Island och Kearney lockar tiotusentals naturentusiaster från hela världen. Audubon Nebraska s Rowe Sanctuary nära Gibbon, Crane Trust Nature and Visitor Center nära Wood River och Fort Kearny State Recreation Area nära Kearney har öppnat sina boknings- och informationskontor för dessa vinglösa invandrare som är angelägna om att inventera sin gräs.

‘Vi får samtal eller e-postmeddelanden dagligen och det har ökat under årens lopp’, säger Kevin Poague, kontorchef för Audubon Nebraska. ‘Folk har antingen det på sina hinklistor och det här är året, eller de älskar bara kranar och gör pilgrimages här varje mars. ”

Josie DeVault, en talsman för kranförtroende, sa att vissa människor säkrar sina ställen strax efter midnatt på reservationerna i januari öppet.

‘Det är bäst att boka tidigt för att få din första tittartid’, sa hon.

Omkring en halv miljon sandkranar vilar i Nebraska från mitten av februari till början av april under deras nordliga migration till avelsområden över norra USA, Kanada och Sibirien. Det är den största samlingen av kranar i världen. Den största koncentrationen av kranar uppträder vanligen under de senaste två veckorna i mars.

De stora fåglarna är den stora showen, och fria visningsalternativ för att se kranar som stannar i den grunda floden på morgonen eller återkommer till Platte på natten är rikliga. Men vem som helst som vill ha en närmare titt på kranernas värld bör planera framåt och reservera platser i persienner och de många sidovyaktiviteterna, säger arrangörerna.

Soluppgång och solnedgång guidade turer till visning av persienner på Rowe planeras 2 mars till 8 april. Turen kostar $ 35 och varar ca två timmar. För dem som inte vill uppleva kallt väder eller kan inte gå till blindsönderna, erbjuder Rowe inomhusvisning för $ 15 på dess Iain Nicolson Audubon Center under samma period. Övernattning ($ 250) och guidad fotografering ($ 75) upplevelser börjar 16 mars och fortsätt till den första helgen i april.

Bland händelser är Audubon Nebraska s Crane Festival satt för 22-22 mars på Holiday Inn och Convention Center i Kearney. Nationella och lokala talare kommer presentera information om en mängd olika vilda djur och bevarande ämnen. Högtalare inkluderar Nappadol Paothong, en prisbelönt natur och bevarande fotograf med Missouri Department of Conservation, och Rich Beilfuss, president och verkställande direktör för International Crane Foundation.

Festivalen erbjuder också ett stort antal fältturer till Rowe Sanctuary (där familjehändelser och samtal är planerade dagligen under migrering) och möjligheter att se andra vilda djur, till exempel större präriekyllor nära McCook eller Mullen. Audubon samarbetar också med Willa Cather Foundation för att ge en kranutflykt och resa till Tour Cathers hemstad Red Cloud.

Festival registreringsavgifter är $ 150 för vuxna, $ 60 för studenter och $ 20 för barn i åldrarna 12 och yngre. Avgiften inkluderar lunch fredag, måltider lördag och frukost söndag, plus tillgång till alla högtalare och sessioner. Boende måste bokas separat. Fältresor kan köpas för extra avgifter.

Gäster i Rowes övernattning eller guidade fotograferingsupplevelser är automatiskt berättigade till att deras bilder ska ingå i en tävling för kalendern ‘Cranes of Rowe Sanctuary’ 2019. Tretton foton kommer att väljas. 24 mars. Två veckor tidigare värd Rowe sin årliga familjekranfestival, en karneval som lär sig om kranar genom aktiviteter, berörbara utställningar, ansiktsmåleri och mer. 10 mars.

Downriver nära Alda börjar kranförtroendets blindturer den 2 mars och sluta 1 april. Kostnaden för morgon- eller kvällsturer är 35 kronor. Kvällsturer till en gångbro över Platte för att titta på flockar som korsar himlen när de flyger till sina flodbostäder är $ 15. Övernattningsgardiner på Crane Trust är tillgängliga 4 mars till 31 för 250 dollar.

En natt, två dagars vistelse på en av Crane Trusts tre äldre stugor i ett VIP-paket inkluderar måltider, mottagning, uppvärmda persienner och en expertguide. Stugorna rymmer personer, par och små grupper. Kostnaderna börjar på $ 500 per rum . Rymden är begränsad.

På Fort Kearny State Recreation Area öppnar tolkningscentret vid angränsande Fort Kearny State Historical Park den 2 mars och fungerar som informationscenter dagligen under toppmigration, sa superintendent Gene Hunt.

Broarna över Platte på vandringscykeln trail är nu en del av en 13,1 mils väg från parken till Archway som spänner över Interstate 80 och vidare till Cottonmill Park i Kearney. Det är populära ställen att observera kranarna vid skymning och gryning.