Dylann Roof för att möta ny kompetenshörning

Dylann Roof för att möta ny kompetenshörning

District Court i Charleston avgöra huruvida svaranden är behörig att fortsätta med dömningsfasen. Gergel beviljade den rörelsen och planerade kompetenshörningen för måndag, en federal semester, med jurymedlemmar som förväntas rekonstruera för dömningsfasen tisdag.

Rörelsen kom en dag efter en utfrågning där Roof igen sa att han skulle representera sig under dömandet. Han berättade för domstolen att han planerade att erbjuda ett öppningsdeklaration men kommer inte att kalla vittnen eller lämna in bevis i sitt försvar.

Tidigare denna månad fann en federal jury i Charleston den erkända vita supremacisten som var skyldig till 33 federala räkningar, många av dem relaterade till hatbrott och obstruktion av religion, i attacken i juni 2015 vid Emanuel African Methodist Episcopal Church, en av nationens äldsta historiskt svarta hus av dyrkan. Alla nio föräldralösa dödade var svarta.

Juryvalet skulle börja i november men skjutits upp efter att Roofs försvarsteam begärde en kompetensutvärdering av svaranden, en begäftade mot Roof wishes och efter att han hade bett att företräda sig i domstol.

Efter två dagar med sluten dörrvittnesbörd kunde Gergel hitta Roof förstå försökets natur samt dess konsekvenser och tillåtet att gå vidare med Roof representing himself

Genom jurynsval tjänade Roof som sin egen advokat men begärde att hans försvarsteam igen representerade honom under försöket själv.

Med domen som ska börja om fem dagar har Roof igen avskedat advokaterna, ett drag som hindrar dem från att framlägga bevis för att han lider av en mental defekt. Utvärderingar och vittnesbörd från psykiska hälsoexperter i dömningsfasen anses ofta viktiga faktorer som kan övertyga jurymedlemmar om att rösta på en livslängd vid genomförandet.

I domstolsansökningar har Roof visat att han inte kommer att ringa psykiska hälsoexperter, bakom en kurs som hans advokater hade planerat tidigare.

Det Taket, som en huvudmakt, har valt att representera sig är en ovanlig men inte en oskärlig rörelse. Försvarsmakten använder ibland strategin eftersom de tror att de är av sund mening medan deras råd ser annars, säger psykiska experter.

I chilling video skrattar Charleston kyrkans skytt Dylann Roof, erkänner mord

Vid Gergel-skönsmässig bedömning kan register över den första behörighetshörelsen, som förblir stängd, bli offentlig efter att rättegången är avslutad. Tak berättade för domaren på onsdagen att han ser frigörandet av dessa dokument som problematiskt.

Roof sa att han tjänar som sin egen advokat för att hålla bevis som det som presenteras i kompetenshörning utifrån det offentliga området.

Gergel svarade att han fortfarande väger frågan, komplicerad av en statlig dödsstraffförsök som förväntas i januari, men när en process har avslutat har allmänheten sannolikt rätt att veta.